Wszystko o opiece i rehabilitacji

Portal ogłoszeniowo – informacyjny

Właściwe odżywianie chorych leżących

przez Quitta, data: 2013-05-16

Sprawność organizmu zmniejsza się wraz z upływem lat oraz pod wpływem postępującej choroby. Schorzenia o charakterze przewlekłym często wymagają dłuższego leżenia w łóżku. Opieka nad chorym leżącym powinna być dostosowana do jego potrzeb. Szczególnie ważne jest właściwe odżywianie. Dbanie o ten aspekt życia chorego chroni przed pogorszeniem jego stanu zdrowia, ale także ma istotne znaczenie np. w zapobieganiu odleżynom.

Menu chorego powinno dostarczać wszystkich składników odżywczych (białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i sole mineralne) w odpowiednich proporcjach. Posiłki powinny być lekkostrawne. Należy przygotowywać je gotując produkty w wodzie, na parze lub dusząc. Nie powinno się podawać choremu potraw smażonych, gdyż mogą powodować nudności, wzdęcia, bóle brzucha. Posiłki powinny być estetycznie podane by chory chętniej je zjadał. Przygotowując posiłek dla podopiecznego, należy zwrócić uwagę, czy nie jest konieczna zamiana konsystencji potrawy na płynną lub papkowatą, gdy chory ma trudności z gryzieniem oraz problemy z połykaniem.Jeśli nie ma przeciwwskazań (niewydolność wątroby, nerek), posiłki powinny zawierać duże ilości pełnowartościowego białka, które jest ważne dla budowy mięśni oraz prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Białko znajduje się w mleku i jego przetworach oraz chudym mięsie i rybach. W związku z tym, iż u osób leżących często występują zaparcia, ich jadłospis powinien zawierać duże ilości błonnika, który usprawnia pracę jelit. Bogatym źródłem błonnika są warzywa i owoce oraz pieczywo pełnoziarniste, kasze,ryż brązowy.

Bardzo ważne jest, aby osoba unieruchomiona odpowiednio dużo piła – około 2 litry na dobę. Najlepiej wody mineralnej, soków owocowych oraz zielonej herbaty.Jeżeli chory ma problemy ze spożywaniem posiłków (z gryzieniem, połykaniem lub je zbyt mało) jego jadłospis warto uzupełnić produktami odżywczymi lub pożywieniem rozdrobnionym typu(papki). Można kupić równiez gotowe produkty które w  małej objętości zawierają dużo energii i białka. Mają płynną postać – napoju lub zupy - co ułatwia spożywanie ich przez chorych. Dostarczają także kompletu witamin i minerałów.

U chorych, u których występują zaparcia można zastosować danie i preparaty zawierajace błonnik, a u osób z odleżynami preparat "Cubitan" – z wysoką zawartością białka i argininy, które w istotny sposób wpływają na proces gojenia się ran i odleżyn.Warto pamiętać, iż odpowiedni sposób żywienia chorych, szczególnie leżących przeciwdziała pogorszeniu się ich stanu zdrowia poprawia ich samopoczucie i reakcję za zastosowane leczenie.

Re: Właściwe odżywianie chorych leżących

przez Ania, data: 2013-05-17

Witam.Czytając Pani post zastanawiam się skąd ma Pani taką wiedzę?Poprzedni wpis też był bardzo fajny.Ja od nie dawna zajmuję się chorą mamą i powiem szczerze że mnie to przerasta.Tak wiem że poczatki bywają trudne ale staram się szukać wszelkich właśnie informacji jak sobie radzić z osobą niepełnosprawną.Mam nadzieję że znajdę tu z czasem więcej porad w tym Pani.

Pozdrawiam Ania z rzeszowa

Re: Właściwe odżywianie chorych leżących

przez Quitta, data: 2013-05-25

Wiedzę nabywa się z czasem w trakcie praktyki. Na początku też nie wiele wiedziałam bądź nie pamiętałam. ogromną wiedzę przekazała mi moja mama która gdy ja byłam dzieckiem zajmowała się sparaliżowanym tatą, przez wiele lat. Sama również pracuję i pracowałam z osobami starszymi a człowiek całe życie się uczy. Bardzo się ciesze że to co napisałam się komuś przyda i że mogę pomóc. Rozumiem Panią zupełnie inaczej jest gdy jesteśmy osobami dochodzącymi zajmującymi się taką osobą, a całkiem inaczej jest gdy mamy to dzień i noc. Jeśli tylko coś mi się nasunie co może się komuś przydać postaram się opisać. Życzę Pani wytrwałości i siły oraz powodzenia. Pozdrawiam serdecznie.

Re: Właściwe odżywianie chorych leżących

przez gabriela, data: 2013-08-29

Bardzo przydatny wpis, dziekuję za gaść przydatnej wiedzy.